English to Urdu sentences
MCQs Preparation kit

100 Important Computer related solved MCQs

English to Urdu sentences
1. The length of IP address is? Ans. 32 bits

2. Facebook was launched in? Ans. 2004

3. The docx file contains? Ans:  MS Office Word 

4. The file extension DLL stands for? Ans.  Dynamic Link Library

5. The extension of a MS Access Database is? Ans.  mdb.

6. The key combination used to permanently delete a file from Windows computer?
 Ans.  Shift + delete

7. Shortcut Key to open a new document is? Ans.   Ctrl + N

8. Data is permanently stored in? Ans.   Hard Disk

9. What are the steps to upgrade a 32-bit version to a 64-bit version of Windows? 
Ans.  It cannot be upgraded

10. To change a lowercase letter to uppercase and uppercase letter to lowercase select? 
Ans.  Sentence Case

11. CSS stands for: Ans.  Cascading Style Sheets

12. The general format of the URL is as follows: Ans.  type: // Address /path /

13. The computer abbreviation “OS” stands for: Ans.  Operating System

14. The shortcut key to delete a file without sending to recycle Bin is: Ans.  Shift + Del

15. How many versions of Windows 8 for PC have been released? Ans. 3 versions

16. A group of 8 bits is called: Ans.  Byte

17. To subscript a text, shortcut key is: Ans.  Ctrl + <

18. The file extension .jsp stands for: Ans.  Java Server Page

19. What is the full form of WWW? Ans. World Wide Web

20. The microphone converts the sound into: Ans. Electrical Signals

21. A device which connects multiple nodes to the network is: Ans. A hub

22. Windows 7 was released in which year?

23. What is Windows XP? Ans.   An operating system

24. ATM stands for: Ans.  Automated Teller Machine

25. Which one of these is used to find information on World Wide Web? 
Ans. Search Engine

26. “.gif” is an extension of which type of file? Ans. Image

27. Who is the founder of IBM Company? Ans.  Thomas J. Watson

28. Volatile Memory is: Ans. Ram

29. When you delete an object, Windows XP sends it to:   Ans. Recycle Bin

30. A folder in windows c  can’t be made with the name:   Ans.  Con/Com1/Com2/Com3

31. Copying a software without purchasing it is _________ .   Ans.  Software Piracy    

32. Ctrl + F2 shortcut is used for: 

33. What is the use of Firewall in a computer? Ans. For security

34. What is the full form of ISO? Ans.  International Standard Organization

35. A network that covers large area, city, country and World is called: Ans.  WAN

36. What is the official Twitter bird’s name? Ans.  Larry

37. Frequency is measured in: Ans.  Volts

38. Program that contain instructions to operate a device is called _________ . Ans.  Device Driver

39. CTRL + K use for in MS Office Word? Ans.  Hyperlink

40. The keys starting with character F1 to F12 are: Ans: Function Keys

41. Which one of these is not a feature of Windows 8? Ans.  Urban user interface

42. What was the old domain name of Facebook? Ans. thefacebook.com

43. Google was founded in: Ans.  1996

44. The first Tweet on Twitter was sent: Ans. March 21, 2006

45. What is HTML? Ans.  HTML

46. 1 byte consists of : Ans. 8 bits

47. What is the full form of IP? Ans.  Internet Protocol

48. BASIC is the abbreviation of: Ans.  Beginners Anti Purpose Symbolic Instruction Codes

49. SOAP stands for: Ans.  Small Object Access Protocol

50. Microsoft Windows 8 is: Ans.  An Operating System

51. Which of the following features allow Windows 10 to adapt to different device types?
 Ans.  Continuum

52. The shortcut key for renaming file and folder is:  Ans.  F2

53. Maximize, Minimize and Close button are called: Ans.  Control Button

54. Twitter is a __________ website. Ans.  Social networking

55. Personal Computers are also known as: Ans.  Microcomputer

56. Dr. Solomon and McAfee are popular: Ans.  Anti-Virus

57. Red wavy lines under text indicate: Ans.  Spelling Mistakes

58. The software that are available free of cost are called: Ans.   Freeware

59. By default the bar located at the bottom of the Desktop is: Ans.  Taskbar

60. The transfer of data from one place to another is called: Ans.  Data Communication

61. Green wavy lines under text indicate? Ans. Grammatical Mistake

62. SQL is a (n) : Ans.  Structured Language

63. Windows 8 was released in which year? Ans.  2011

64. Which one is an Operating System? Ans.  Windows Vista

65. A Terabyte represents about: Ans.  1 trillion bytes

66. The file extension PNG stands for: Ans.  Portable Network Graphic File

67. The card which is used for internet: Ans.  Modem Card

68. In Windows 10, what is the shortcut key to Open programs that are pinned to task bar? 
Ans.  Windows + [1][2][3][…]

69. What is meaning of .mng? Ans.  Multiple Network Graphic

70. Windows 7 is preceded by which version of the windows? Ans.  Windows Vista

71. What is the name of new built-in browser includes in Windows 10?
 Ans.  Super Internet Explorer Pro

72. Analog signal is measured in: Ans.  Volts

73. In Windows 7, what is the shortcut key for creating a New Folder?
 Ans:Ctrl + Shift + N

74. What is the full form of TCP? Ans.  Transmission Control Protocol

75. Arithmetic Logic Unit (ALU) can do: Ans.  Logical Operation, Mathematical Operation

76. The total number of function keys in a computer keyboard are: Ans.  12

77. A bit can be _______ . Ans.  1 or 0 

78. Which of the following protocol is used to access Webpages on World Wide Web? 
Ans.  HTTP

79. Which of the following option is not true for FORTRAN? Ans.  Translation

80. A network that covers small geographic area or single or group of buildings is called: Ans.  LAN

81. Which one of the following is Internet Protocol? Ans.  TCP/IP

82. The upper most bar showing the name of the application is called: Ans.  Title Bar

83. Which of the following is the founder of Facebook? Ans.  Mark Zuckerberg

84. Shortcut for Save as command is: Ans.  F12

85. By default, the bar located at the bottom of the desktop is: Ans.  Taskbar

86. What is the full form of Wi-Fi? Ans.  Wireless Fidelity

87. The output of the printer is known as: Ans.  Hard Copy

88. Which of the following is an email client? Ans.  Yahoo

89. Laser beam technology is used in one of the following: Ans. Optical Disks 

90. All the files deleted from computer are stored in __________. Ans. Recycle Bin

91. What is the full form of PDF? Ans.  Portable Document Format

92. The Google IPO was done in: Ans. 2004

93. Shortcut Key to center a Paragraph is: Ans. Ctrl + E

94. A Search Engine is: Ans.  A website that look through databases for matching criteria

95. Windows 10 was launched in which year? Ans. 2015

96. Printer is an example of: Ans. Hardcopy

97. Who invented the Qwerty Keyboard? Ans: Christopher Latham Sholes

98. A set of raw, unprocessed facts, figures and symbols is called: Ans.  Data

99. Windows XP was released in: Ans.  2001

100. Windows XP was succeeded by: Ans. Windows Vista

Click here for complete MCQs preparation Kit

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!